Kurser

Kurs i Släktforskning

Vi träffas sju gånger och under dessa blandar vi praktiska övningar med teori och hjälp till den egna forskning.

En släktforskarkurs passar dig som är intresserad av dina rötter och vill veta mer om dina förfäder. Du får lära dig hur du utnyttjar arkiven. Detta samtidigt som du släktforskar i din egen släkt. Informationen som du söker kan finnas i många olika arkiv och det gäller att veta var du ska söka för att härleda dina släktband.

Kursen passar både för nybörjare och redan kunniga som vill förbättra sin kunskap om de olika register och databaser som finns digitaliserade.

Kursavgiften inkluderar ett 13-veckors kursabonnemang (Allt-i-ett) hos Arkiv Digital.

En ny kurs är planerad och första tillfället blir onsdagen 2025-10-08 kl. 18-20.
Mer information kommer!

DNA

I maj 2024 genomfördes tvåtimmars kurser för deltagare som hade tagit ett DNA test och fått resultatet. Kursen inriktning var att ge inspiration och kunskap för att komma vidare. Man tittade på det grundläggande, hur träfflistan ser ut och hur man ska tänka för att hitta släktingar.
Det genomfördes ett kurstillfälle för de som testat sig med
– Family TreeDNA
och ett för de som testat sig med
-Ancestery

I maj 2025 genomför de vi ett DNA-café.
Detta tillfälle är för dig som fått ditt resultat och suttit hemma och funderat lite men det är också för dig som går och funderar på att ta ett DNA-test och vill veta mer.
Vi pratar och diskuterar DNA och tillsammans hjälps vi åt med våra problem.

En ny aktivitet om DNA planeras att genomföras hösten 2025.
Mer information kommer!

Paleografi (läsning och tydning av gammal handskrift)

Vi träffas fem gånger och under dessa blandar vi praktiska övningar med teori.

Kursen vänder sig både till dig som nybörjare och fortsättare när det gäller äldre handstilar och erbjuder en orientering i skriftspråkets utveckling. Du lär dig att tolka handstilar från främst 1700- och 1800-talets Sverige. Huvudfokus ligger på den s.k. tyska stilen, även känd som frakturstilen, som moderna och otränade läsare vanligen har svårigheter att uttyda. En övervägande del av det handskrivna materialet vid svenska arkiv är nedtecknat med denna stil. Kunskaper i paleografi är nödvändiga för allt studium av äldre nordisk historia samt en viktig tillgång för den som bedriver släkt- och lokalhistorisk forskning. Kursen bygger i hög grad på praktiska övningar i att tyda handskrifter från den aktuella perioden. 

I samarbete med ABF i Lomma genomförde vi en kurs under våren 2025.
En ny kurs planeras till 2026.

—————————————————————————————————————

Jan Cornskiöld svarar på dina frågor. tel 0709-928484